vineri, 20 februarie 2015

Cannabisul - mai sigur la volan decat alcoolul!

     Consumul de alcool prezinta un risc mult mai mare de accidente de masina in comparatie cu utilizarea cannabisului!
     Soferii cu THC prezent in organsim, nu sunt mai susceptibili de a fi implicati in accidente de masina in comparatie cu ceilalti soferi.


     Un studiu efectuat pe un esantion de 9.000 de persoane a aratat faptul ca cei care se urca la volan dupa ce au consumat o anumita cantitate de THC, sunt mai putin periculosi in trafic in comparatie cu soferii care consuma alcool la volan. Este primul studiu efectuat pe scala larga efectuat vreodata in Statele Unite pentru evaluarea riscurilor de accidente de masina asociat cu ambele categorii de consumatori de cannabis, respectiv de alcool.
     Autorii au raportat ca soferii cu THC pozitiv in organism au realizat un risc de accidente de 25% in comparatie cu cei care nu au consumat nici cannabis nici alcool. Cu toate acestea, acest risc elevat, a devenit nesemnificativ dupa ce investigatorii studiului au introdus in calcul variabile demografice cum ar fi varsta si sexul soferului. Dupa ce cercetatorii au controlat in functie de aceste doua variabile si dupa prezenta de alcool, riscul de accidente cauzat de soferii cu THC prezent in organism in comparatie cu cei care au consumat alcool, a devenit 0.
     In schimb, cercetatorii au raportat ca soferii cu nivel scazut de alcool in organism au demonstrat o statistica destul de semnificativa privind riscul de accidente de masina, chiar si dupa ce s-au studiat variabilele demografice. Cercetatorii nu au analizat nivelul de THC al soferilor, sau daca s-a utilizat o cantitate mai mare sau mai mica ar influenta riscul de accidente.
     Faptul ca soferii identificati ca fiind “drogati” ar fi putut fi treji ar putea ajuta sa explicam de ce este destul de greu a se masura gradul de risc asupra accidentelor in trafic. “Avand in vedere ca aceste descoperiri ale studiului sunt echivoce cu privire la riscul accidentelor de masini, nu putem afirma ca utilizarea de cannabis este lipsita de riscuri.” au declarat cei de la NHTSA (United States National Highway Traffic Administration).
     In alte cuvinte, faptul ca cei cu THC prezent in organism, nu sunt mai predispusi la accidente de masina in comparatie cu cei care au demonstrat THC-negativ, nu inseamna ca este un lucru destept sau sigur sa te urci la volan in timp ce esti “high”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu