luni, 19 ianuarie 2015

Nu ca spun, dar vreau sa zic...!

     Spuneam zilele trecute ca in planta de cannabis nu exista numai substanta activa - THC. THC-ul este cel mai activ, insa se cunosc cel putin 12 cannabinoizi, fiecare vand efecte diferite.
     La fel de fals este si faptul ca marijuana are efecte similare alcoolului. Ambele actioneaza diferit asupra creierului. Bineinteles, consumata in cantitati mari, la fel ca si alcoolul genereaza pierderea memoriei pe scurta durata si sedarea, insa in plus de asta alcoolul poate provoca si violenta, in schimb nu vei vedea niciodata un consumator de iarba violent.
     Perceptia falsa creeata de mass-media este ca planta de cannabis este la fel cu amfetaminele, heroina, cocaina sau alte droguri. Cum imi place mie sa spun "cand vorbim despre droguri, mai intai excludem iarba!". Amfetaminele, cocaina, heroina, etc. afecteaza direct creierul, blocandu-l sa elibereze serotonina si dopamina, iar oprirea din consum afecteaza sistemul nervos central, creeand dependenta fizica. Marijuana afecteaza doar receptorii CB1 si CB2 (da, exista receptori speciali pentru ea), iar cannabinoizii chiar apar in mod natural in organismul uman.
     Se spune ca marijuana creeaza dependenta. Acum, ca sa lamurim aceasta chestie trebuie cunoscut faptul ca exista doua tipuri de dependenta: fizica si psihica. Niciun studiu nu a dovedit ca iarba ar creea dependenta fizica, doar dependenta psihica, intr-o masura mai mica decat alcoolul sau tutunul. Mai trebuie cunoscut si faptul ca nu exista supradoza de marijuana ca in cazul alcoolului sau al altor droguri. Mass-media dezinformeaza si manipuleaza din nou, incadrand iarba in categoria amfetaminelor, cocainei, heroinei, etc. Nu exista niciun caz documentat in care consumatorul sa fi facut supradoza si niciun deces inregistrat de-a lungul timpului. In acest sens, putem spune ca pana si o aluna este mai periculoasa decat consumul de iarba pentru ca stim foarte bine ca au fost cazuri de decese in care individul s-a innecat cu o aluna si a murit. O cantitate necesara unei supradoze ar fi undeva la 680 de kilograme in 14 minute pentru o persoana medie, ceea ce este practic imposibil. In cazul in care tu ca individ ai intrecut masura, consecinta ar fi faptul ca ti se face somn, te pui la somn si dormi pur si simplu, fara dureri de cap sau greturi cand te trezesti cum este mahmureala in cazul alcoolului.
    Repet, nu vreau sa instig la consumul de iarba, nu spun nici ca e un lucru rau, nici ca e un lucru bun. Incerc doar redarea informatiei cat mai corect. Statul te constrange sa nu o faci, iti interzice si mai spunem ca traim intr-o tara democrata. Ar trebui sa fie dreptul tau de a alege daca vrei sa consumi sau nu vrei, luand o hotarare bazata pe baza unor informatii cat mai corecte! Numa' zic! 

4 comentarii:

  1. «Cum imi place mie sa spun "cand vorbim despre droguri, mai intai excludem iarba!"».

    https://www.youtube.com/watch?v=zdiR_DoPLm0

    În rest, bine, scurt și la obiect scris articolul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc foarte mult pentru sustinere! Ma bucur ca mai sunt oameni care gandesc ca mine si sper ca impreuna sa putem sa le deschidem ochii celorlalti. Putem face o mica diferenta!

    RăspundețiȘtergere
  3. CANNABIS = pace , liniște, frați, famile ...etc

    RăspundețiȘtergere