joi, 29 ianuarie 2015

Un joint pe zi!

     Fumatul unei tigari de marijuana pe zi NU afecteaza plamanii, nici dupa 20 de ani.

     Un nou studiu realizat de Universitatea Emory ne arata ca daca fumezi cate un joint pe zi, plamanii tai nu vor fi afectati, nici chiar dupa 20 de ani.
     In ciuda tuturor beneficilor medicale pe care marijuana le are, doctorii si cercetatorii s-au intrebat de-a lungul timpului daca fumatul de marijuana iti afecteaza plamanii. La urma urmei, fumatul de tutun sau practic orice altceva iti afecteaza plamanii, de ce nu ar fi la fel si in cazul fumatului de marijuana? Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Emory, s-ar putea sa nu fie la fel si in cazul marijuanei.
     Intr-o analiza transversala, bazata pe informatiile colectate de cei de la Examinarea Sondajelor privind Sanatatea si Nutritia Nationala, cercetatorii au descoperit ca adultii cu varste cuprinse intre 18-59 de ani, care fumeaza cate o tigara de marijuana – a.k.a. un joint – pe zi vor putea in continuare sa expire acelasi volum de aer intr-o secunda (cunoscut sub numele de volum expirator fortat sau FEV1) la fel ca cei care nu au fumat marijuana. Masurarea capacitatii unei persoane de a expira se numeste spirometrie. Aceasta metoda se foloseste pentru a se diagnostica bolile de plamani sau de ce plamanii nu functioneaza bine. De asemenea, fumatorii de marijuana au sansa de a manifesta semne usoare de bronsita sau tuse si dureri de gat minore. Aceste efecte au aparut cel mai frecvent celor care folosesc vaporizatoare care incalzesc marijuana pana in punctul in care substantele chimice active se elibereaza, fara a avea loc arderea lor. In cazul acesta, efectele mentionate mai sus, cel mai probabil nu se datoreaza marijuanei propriu-zise, ci hartiei, pe care consumatorii o folosesc sa ruleze jointurile.
     Studiile actuale isi gasesc ecourile in rezultatele din cercetarile anterioare. Intr-un studiu efectuat in 2012, cercetatorii au descoperit ca cei care fumeaza iarba in fiecare zi timp de sapte ani, nu manifesta nici un efect advers asupra sistemului pulmonar. Intr-un alt studiu, din 2013, cercetatorul Donald P. Tashkin de la Divizia Pulmonara si Ingrijire Medicala Critica la Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA, a descoperit ca: „utilizarea in mod obisnuit a marijuanei pure nu conduce la anomalii semnificative a functiilor pulmonare, cu exceptia unor eventuale cresteri ale volumului plamanilor sau cresteri modeste ale rezistentei cailor respiratorii, neclare din punct de vedere clinic.”
In studiul din 2013, Tashkin a spus ca „dovezile sunt mixte”, in ceea ce priveste proprietatile cangerigene in cazul utilizarii pe termen lung. De asemenea, a mai mentionat ca fumatul masiv a fost asociat unei scaderi privind volumul firelor mici de par in tuburile bronsice, numite cilia, care filtreaza aerul ajuns la plamani, precum si o pierdere a functiilor antibacteriene ale celulelor albe de sange prezente in alveolele plamanilor.

     Ca si in orice caz, moderatia este cheia. Dar cel putin, fumatorii de marijuana pot sta linistiti ca plamanii lor nu vor fi afectati, stiind ca fumeaza un joint pe zi, in aceeasi masura in care tutunul o face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu