miercuri, 28 ianuarie 2015

Legalizarea marijuanei va conduce spre o crestere a dependentei?

     J. Wesley Boyd (Asistent Clinic Profesor de Psihiatrie, Scoala Medicala Harvard; Asistent Clinic Profesor de psihiatrie la Universitatea Harvard) afirma ca accesul mai usor sau legal la marijuana nu conduce neaparat la o crestere a dependentei.
In prezent, cannabisul este pe deplin legalizat in Colorado si Washington, iar in curand va fi la fel si in Oregon si Alaska. Pe langa asta, marijuana medicinala este legala in 23 de state. Ne aflam intr-un punct in care tot mai multe state o vor legaliza in curand, iar accesul la planta de cannabis intr-un mod legal va deveni din ce in ce mai usor. In fata acestei realitati, ne apar doua mari intrebari: Consumul de cannabis va exploda? Rata de dependenta va creste masiv? Raspunsul la ambele intrebari, e cel mai probabil nu.

     Provoaca marijuana dependenta?

     Unii oameni vor obiecta, chiar inainte de a oferi raspunsul, deoarece ei cred ca marijuana nu provoaca dependenta si nu necesita un efort foarte mare sa te lasi, cum e in cazul tutunului. Deoarece simptomele care apar in momentul in care opresti consumul de marijuana sunt mult mai usoare in comparatie cu alte droguri sau medicamente, oamenii in general sunt de parere ca marijuana nu e un drog ce provoaca dependenta. Dar totusi, cei care renunta, in general dau semne fiziologice destul de subtile ale retragerii:  un puls usor crescut, iritabilitate si pofte de mancare.  Aceste simptome sunt mult mai putin evidente in comparatie cu dependentii de alcool, analgezice sau tranchilizante, care decid sa se lase brusc. Cand renunta la unul dintre aceste medicamente, indivizii care se lasa, de obicei, dau semne vizibile de inconfortabilitate. Ei pot avea un puls foarte crescut si o mare presiune a sangelui, pot halucina, iar in cel mai rau caz pot avea convulsii sau chiar pot muri. Doar pentru ca urmarile pe care le are renuntarea la cannabis fata de celelalte droguri sau medicamente sunt mult mai usoare, asta nu inseamna neaparat ca marijuana nu provoaca dependenta.
     A fi dependent fizic de un medicament manifesa efecte fizice, in cazul in care le lasi dintr-o data. “Dependenta” se refera la comportamente, care pot fi compulsive si partial scapate de sub control sau mai rau. Aceste comportamente de obicei pot creste in severitate sau intensitate. Oamenii pot fi dependenti de jocuri de noroc, alcool, alte droguri sau chiar alte feluri de comportamente.
Ganditi-va in felul asta: cei care iau medicamente pentru dureri, non-stop, din motive de sanatate legitime, nu sunt dependenti, chiar daca acestia sunt fizic dependenti de acestea. In cazul in care cineva este dependent fizic de un medicament, iar acest medicament nu cauzeaza probleme in viata respectivului, nu putem spune ca acesta este dependent din punct de vedere clinic. Dar in cazul in care acest medicament ii domina existenta zilnica, ii cauzeaza comportamente periculoase ca sa isi procure medicamentul, sau isi ies din minti, in aces caz aceste persoane au cu siguranta o problema si putem spune ca sunt dependente. Cea mai buna estimare este ca 9% dintre consumatorii de marijuana sunt dependenti, ceea ce este mai putin fata de numarul celor dependenti de tutun (32%), sau de alcool (aproximativ 10-15%). Cu cat cineva este mai tanar, in momentul in care folosesc marijuana pentru prima data, cu atat mai mult este mai probabil faptul ca mai tarziu sa devina dependent. Asa ca cei care au inceput sa consume marijuana in adolescenta sunt mult mai expusi dependentei si le va fi mai greu daca renunta dintr-o data in comparatie cu alti consumatori. De asemenea vor da semne de depresie si anxietate. Asta se intampla deoarece creierele noastre continua sa se dezvolte pana spre varsta de 20 de ani.

     Legalizarea marijuanei va creste dependenta?

     Si daca toate astea fac referire la legalizare? Faptul ca marijuana va fi legala va creea un rau legal si de asemenea procentele de dependenta si probleme – cum ar fi IQ-uri mai mici sau rata mare a dependentei – vor creste de asemenea?
Cred ca raspunsul e nu. In ciuda acestor preocupari legitime, pana in prezent nu exista date convingatoare care sa sugereze cresterea consumului de cannabis in Colorado, unde consumul de cannabis in scop recreativ este de asemenea legal. Chiar daca legalizarea cannabisului in Colorado a avut loc recent, nu ma astept ca acest lucru sa se schimbe pe viitor.
     Un studiu amplu a constatat ca utilizarea cannabisului in randul adolescentilor, in statele unde marijuana medicinala este legala, nu a crescut. Si din moment ce Colorado a legalizat cannabisul pe deplin in 2013, studiile arata ca utilizarea acestuia in randul adolescentilor a scazut, iar acest fapt face parte a unui trend la nivel national.
In plus, avem un exemplu de tara in care consumul de droguri a fost decriminalizat de peste un deceniu. Portugalia a decriminalizat consumul de droguri in 2001. Consumatorii nu sunt trasi la raspundere cand sunt prinsi in posesia drogurilor, in schimb le este oferit tratament de reabilitare.            Rezultatul: un deceniu mai tarziu, abuzul de droguri a fost redus la jumatate. Indeosebi, consumul de marijuana printre tinerii portughezi a scazut de la 26% in 2001 la 19% in 2006.


     Avand in vedere aceste lucruri, putem spune intradevar ca utilizarea cannabisului provoaca dependenta si poate afecta dezvoltarea creierului. Dar decriminalizarea sau legalizarea marijuanei are sens, deoarece reduce criminalitatea aproape imediat, poate elibera politia pentru probleme mai grave si probabil nu va duce la rate mai mari de utilizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu