vineri, 30 ianuarie 2015

Scapa de durerile cronice!

     Cannabisul invinge prescriptiile medicale pentru durerile cornice!

     Se poate ca utilizarea cannabisului sa ofere niste beneficii terapeutice aditionale pentru cei care nu beneficieaza de abordarile tratamentelor obisnuite.
S-ar putea ca planta de cannabis sa ofere mai mult ajutor impotriva durerile cronice, in comparatie cu medicamentele prescrise, ne sugereaza noile cercetari.
     Un amplu studiu australian, a constatat ca utilizarea de droguri ilegale pentru ameliorarea durerilor este destul de comuna in randul persoanelor cu dureri cronice, cum ar fi dureri de spate, dureri de gat si migrene. De asemenea, s-a mai constatat faptul ca utilizatorii de cannabis raporteaza efecte mai eficace in comparatie cu alte opioide prescrise medical, cum ar fi morfina, oxicodona, etc.
Studiul, la care au participat 1500 de australieni, a fost efectuat de catre Centrul National de Cercetare al Drogurilor si Alcoolului din cadrul UNSW si se asteapta sa intensifice dezbaterea cu privire la legalizarea cannabisului in scop medicinal.
     Conducatoarea studiului, Louisa Degenhardt, a spus ca 13% din participantii la studiu au folosit cannabis in ultimul an, in comparatie cu doar 5% din populatia generala.
Un sfert din participantii la studiu au declarat ca ar folosi cannabis impotriva durerilor daca ar avea acces legal la ea.
„In ciuda incertitudinii stiintifice asupra beneficilor consumului de cannabis in scop medicinal, exista o sub-populatie semnificativa care prezinta dureri cronice si care raporteaza beneficii reale impotriva ameliorarii durerilor.”, a mai mentionat Prof. Degenhardt.
Specialistul in dependente medicinale de la Universitatea Sydney si co-autor al studiului, Nicholas Lintzeris a mai mentionat ca este nevoie de efectuarea mai multor cercetari.
     „Am documentat faptul ca o mica, dar semnificativa populatie cu dureri cronice au raportat ameliorari ale durerilor ca si consecinta a utilizarii de cannabis.”, a declarat Prof. Asociat Lintzeris.
In studiul publicat de Jurnalul International de Droguri si Dependenta de Alcool, cei care au utilizat cannabis impotriva durerilor cronice au raportat simptome mai mici si ameliorari mai slabe in comparatie cu utilizatorii medicamentelor prescrise.    
     „Se poate ca utilizarea de cannabis sa ofere beneficii terapeutice aditionale pentru cei care nu beneficieaza de abordarile unui tratament obisnuit. Cu toate acestea, de multe ori exista o relatie complexa intre dureri si alte probleme de sanatate cum ar fi sanatatea mintala, somnul, sau consumul anumitor substante, iar mai multe cercetari sunt necesare pentru a clarifica efectele utilizarii de cannabis impotriva durerilor cronice.”

joi, 29 ianuarie 2015

Un joint pe zi!

     Fumatul unei tigari de marijuana pe zi NU afecteaza plamanii, nici dupa 20 de ani.

     Un nou studiu realizat de Universitatea Emory ne arata ca daca fumezi cate un joint pe zi, plamanii tai nu vor fi afectati, nici chiar dupa 20 de ani.
     In ciuda tuturor beneficilor medicale pe care marijuana le are, doctorii si cercetatorii s-au intrebat de-a lungul timpului daca fumatul de marijuana iti afecteaza plamanii. La urma urmei, fumatul de tutun sau practic orice altceva iti afecteaza plamanii, de ce nu ar fi la fel si in cazul fumatului de marijuana? Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Emory, s-ar putea sa nu fie la fel si in cazul marijuanei.
     Intr-o analiza transversala, bazata pe informatiile colectate de cei de la Examinarea Sondajelor privind Sanatatea si Nutritia Nationala, cercetatorii au descoperit ca adultii cu varste cuprinse intre 18-59 de ani, care fumeaza cate o tigara de marijuana – a.k.a. un joint – pe zi vor putea in continuare sa expire acelasi volum de aer intr-o secunda (cunoscut sub numele de volum expirator fortat sau FEV1) la fel ca cei care nu au fumat marijuana. Masurarea capacitatii unei persoane de a expira se numeste spirometrie. Aceasta metoda se foloseste pentru a se diagnostica bolile de plamani sau de ce plamanii nu functioneaza bine. De asemenea, fumatorii de marijuana au sansa de a manifesta semne usoare de bronsita sau tuse si dureri de gat minore. Aceste efecte au aparut cel mai frecvent celor care folosesc vaporizatoare care incalzesc marijuana pana in punctul in care substantele chimice active se elibereaza, fara a avea loc arderea lor. In cazul acesta, efectele mentionate mai sus, cel mai probabil nu se datoreaza marijuanei propriu-zise, ci hartiei, pe care consumatorii o folosesc sa ruleze jointurile.
     Studiile actuale isi gasesc ecourile in rezultatele din cercetarile anterioare. Intr-un studiu efectuat in 2012, cercetatorii au descoperit ca cei care fumeaza iarba in fiecare zi timp de sapte ani, nu manifesta nici un efect advers asupra sistemului pulmonar. Intr-un alt studiu, din 2013, cercetatorul Donald P. Tashkin de la Divizia Pulmonara si Ingrijire Medicala Critica la Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA, a descoperit ca: „utilizarea in mod obisnuit a marijuanei pure nu conduce la anomalii semnificative a functiilor pulmonare, cu exceptia unor eventuale cresteri ale volumului plamanilor sau cresteri modeste ale rezistentei cailor respiratorii, neclare din punct de vedere clinic.”
In studiul din 2013, Tashkin a spus ca „dovezile sunt mixte”, in ceea ce priveste proprietatile cangerigene in cazul utilizarii pe termen lung. De asemenea, a mai mentionat ca fumatul masiv a fost asociat unei scaderi privind volumul firelor mici de par in tuburile bronsice, numite cilia, care filtreaza aerul ajuns la plamani, precum si o pierdere a functiilor antibacteriene ale celulelor albe de sange prezente in alveolele plamanilor.

     Ca si in orice caz, moderatia este cheia. Dar cel putin, fumatorii de marijuana pot sta linistiti ca plamanii lor nu vor fi afectati, stiind ca fumeaza un joint pe zi, in aceeasi masura in care tutunul o face.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Legalizarea marijuanei va conduce spre o crestere a dependentei?

     J. Wesley Boyd (Asistent Clinic Profesor de Psihiatrie, Scoala Medicala Harvard; Asistent Clinic Profesor de psihiatrie la Universitatea Harvard) afirma ca accesul mai usor sau legal la marijuana nu conduce neaparat la o crestere a dependentei.
In prezent, cannabisul este pe deplin legalizat in Colorado si Washington, iar in curand va fi la fel si in Oregon si Alaska. Pe langa asta, marijuana medicinala este legala in 23 de state. Ne aflam intr-un punct in care tot mai multe state o vor legaliza in curand, iar accesul la planta de cannabis intr-un mod legal va deveni din ce in ce mai usor. In fata acestei realitati, ne apar doua mari intrebari: Consumul de cannabis va exploda? Rata de dependenta va creste masiv? Raspunsul la ambele intrebari, e cel mai probabil nu.

     Provoaca marijuana dependenta?

     Unii oameni vor obiecta, chiar inainte de a oferi raspunsul, deoarece ei cred ca marijuana nu provoaca dependenta si nu necesita un efort foarte mare sa te lasi, cum e in cazul tutunului. Deoarece simptomele care apar in momentul in care opresti consumul de marijuana sunt mult mai usoare in comparatie cu alte droguri sau medicamente, oamenii in general sunt de parere ca marijuana nu e un drog ce provoaca dependenta. Dar totusi, cei care renunta, in general dau semne fiziologice destul de subtile ale retragerii:  un puls usor crescut, iritabilitate si pofte de mancare.  Aceste simptome sunt mult mai putin evidente in comparatie cu dependentii de alcool, analgezice sau tranchilizante, care decid sa se lase brusc. Cand renunta la unul dintre aceste medicamente, indivizii care se lasa, de obicei, dau semne vizibile de inconfortabilitate. Ei pot avea un puls foarte crescut si o mare presiune a sangelui, pot halucina, iar in cel mai rau caz pot avea convulsii sau chiar pot muri. Doar pentru ca urmarile pe care le are renuntarea la cannabis fata de celelalte droguri sau medicamente sunt mult mai usoare, asta nu inseamna neaparat ca marijuana nu provoaca dependenta.
     A fi dependent fizic de un medicament manifesa efecte fizice, in cazul in care le lasi dintr-o data. “Dependenta” se refera la comportamente, care pot fi compulsive si partial scapate de sub control sau mai rau. Aceste comportamente de obicei pot creste in severitate sau intensitate. Oamenii pot fi dependenti de jocuri de noroc, alcool, alte droguri sau chiar alte feluri de comportamente.
Ganditi-va in felul asta: cei care iau medicamente pentru dureri, non-stop, din motive de sanatate legitime, nu sunt dependenti, chiar daca acestia sunt fizic dependenti de acestea. In cazul in care cineva este dependent fizic de un medicament, iar acest medicament nu cauzeaza probleme in viata respectivului, nu putem spune ca acesta este dependent din punct de vedere clinic. Dar in cazul in care acest medicament ii domina existenta zilnica, ii cauzeaza comportamente periculoase ca sa isi procure medicamentul, sau isi ies din minti, in aces caz aceste persoane au cu siguranta o problema si putem spune ca sunt dependente. Cea mai buna estimare este ca 9% dintre consumatorii de marijuana sunt dependenti, ceea ce este mai putin fata de numarul celor dependenti de tutun (32%), sau de alcool (aproximativ 10-15%). Cu cat cineva este mai tanar, in momentul in care folosesc marijuana pentru prima data, cu atat mai mult este mai probabil faptul ca mai tarziu sa devina dependent. Asa ca cei care au inceput sa consume marijuana in adolescenta sunt mult mai expusi dependentei si le va fi mai greu daca renunta dintr-o data in comparatie cu alti consumatori. De asemenea vor da semne de depresie si anxietate. Asta se intampla deoarece creierele noastre continua sa se dezvolte pana spre varsta de 20 de ani.

     Legalizarea marijuanei va creste dependenta?

     Si daca toate astea fac referire la legalizare? Faptul ca marijuana va fi legala va creea un rau legal si de asemenea procentele de dependenta si probleme – cum ar fi IQ-uri mai mici sau rata mare a dependentei – vor creste de asemenea?
Cred ca raspunsul e nu. In ciuda acestor preocupari legitime, pana in prezent nu exista date convingatoare care sa sugereze cresterea consumului de cannabis in Colorado, unde consumul de cannabis in scop recreativ este de asemenea legal. Chiar daca legalizarea cannabisului in Colorado a avut loc recent, nu ma astept ca acest lucru sa se schimbe pe viitor.
     Un studiu amplu a constatat ca utilizarea cannabisului in randul adolescentilor, in statele unde marijuana medicinala este legala, nu a crescut. Si din moment ce Colorado a legalizat cannabisul pe deplin in 2013, studiile arata ca utilizarea acestuia in randul adolescentilor a scazut, iar acest fapt face parte a unui trend la nivel national.
In plus, avem un exemplu de tara in care consumul de droguri a fost decriminalizat de peste un deceniu. Portugalia a decriminalizat consumul de droguri in 2001. Consumatorii nu sunt trasi la raspundere cand sunt prinsi in posesia drogurilor, in schimb le este oferit tratament de reabilitare.            Rezultatul: un deceniu mai tarziu, abuzul de droguri a fost redus la jumatate. Indeosebi, consumul de marijuana printre tinerii portughezi a scazut de la 26% in 2001 la 19% in 2006.


     Avand in vedere aceste lucruri, putem spune intradevar ca utilizarea cannabisului provoaca dependenta si poate afecta dezvoltarea creierului. Dar decriminalizarea sau legalizarea marijuanei are sens, deoarece reduce criminalitatea aproape imediat, poate elibera politia pentru probleme mai grave si probabil nu va duce la rate mai mari de utilizare.

marți, 27 ianuarie 2015

O adevarata industrie!

     Daca iti inchipui ca juriul pentru Cupa Oficiala a Cannabisului High Times din Amsterdam e compus din cunoscatori care stau cateva zile si fumeaza cea mai buna iarba din lume, atunci te-ai gandit bine. Testele lor sunt totusi subiective, pentru ca toata competitia are legatura cu experienta personala pe care speciile superpotente de iarba le ofera fiecarui consumator. De exemplu, e foarte frumos ca specia ta de iarba are o valoare CDB de 4,3 procente, dar asta nu inseamna nimic pentru fumatorul obisnuit.
     Totusi, dupa cateva beri cu 10% alcool stii ca nu mai conduci bine si ca dimineata urmatoare te vei trezi mahmur. Deci n-ar fi util sa stii mai multe despre continutul ierbii inainte s-o pui in pipa si s-o fumezi?
     Asta e parerea tipilor de la laboratoarele Steep Hill din Oakland. Vor sa stii ce fumezi si daca e iarba reacreationala sau in scopuri medicinale. Integreaza stiinta in cultura cannabisului si spera sa micsoreze cat mai mult distanta dintre cele doua. Analiza stiintifica a marijuanei e costisitoare si consuma mult timp, dar Steep Hill vrea sa schimbe asta.
     Anul trecut, Steep Hill a testat toate inscrierile in Cupa Cannabisului din Amsterdam cu ajutorul unui test care dureaza mai putin de un minut per mostra. Apoi, rezultatele au fost prezentate membrilor juriului, care le-au luat in considerare pe cele mai bune – ceea ce inseamna ca au participat doar speciile de cannabis cu adevarat remarcabile.
     Mateo Hernandez, vice-presedintele pe dezvoltare de produs, a explicat procesul de testare: „Chiar daca aceasta tehnologie noua e super rapida si usor de folosit, trebuie sa ne asiguram ca totul e precis. Toate rezultatele sunt testate de oamenii nostri din Oakland. Prepararea mostrelor si procesarea rezultatelor dureaza cel mai mult."
     Aparatul pe care l-au folosit se numeste QuantaCann2 si are scopul de a cuantifica principalele valori ale cannabisului. Exista doar cateva astfel de aparate in lume, pentru ca QuantaCann2 a fost lansat abia de curand, iar Steep Hill nu fac fata cererilor. „Tehnologia pe care o folosim se bazeaza pe tehnologia agriculturala disponibila in ziua de azi", a spus Hernandez. „Un fermier trebuie sa stie daca recoltele lui contin destui nutrienti ca sa le poata vinde la un pret rezonabil. Am adaptat aceasta tehnologie pentru cannabis. Punem iarba maruntita intr-un container facut din cristal special. Apoi trecem o lumina prin el si putem extrage proprietatile de baza din felul in care se reflecta lumina." Toate informatiile pe care le-a colectat vreodata compania sunt stocate in una din cele mai mari baze de date care exista. „Aparatul e conectat la internet si potriveste informatiile din test cu rezultatele pe care le-am colectat in trecut. Daca a intrat in sistem ca vei testa OG Kush, poti vedea imediat cum se compara OG Kush cu media, fie ca esti consumator, cumparator sau crescator."
     Cupa Cannabisului nu e singurul eveniment care combina informatiile cu experienta utilizatorului. Steep Hill Labs a intrat recent in parteneriat cu Leafy, compania din spatele aplicatiei pentru cea mai mare baza de date pentru cannabis generata de utilizatori. Olanda dezbate in prezent o propunere care va scoate in afara legii orice hibrid de cannabis care are un continut de THC peste 15 procente – desi ar fi imposibil sa implementeze aceasta regula acum, pentru ca aceste teste pot fi facute doar de oameni de stiinta certificati.
     „Sunt ca si informatiile nutritionale de pe o cutie de suc sau un aliment, spune Ben – unul dintre testerii de la Steep Hill care au venit la Amsterdam pentru Cupa Cannabisului. La un moment dat, asociatiile de consumatori au obligat producatorii de alimente sa listeze ingredientele principale ale produsului pe ambalaj. Asta i-a fortat pe producatori sa fie mai atenti la productie. Nu poti adauga tot felul de porcarii pentru ca informatiile se asigura ca regulile vor fi urmate. Atunci consumatorul poate lua o decizie bine informata. A fost un pas important pe care vrem sa-l aplicam si in industria cannabisului. Pierdem vremea daca asteptam o asociatie oficiala sa ia masuri, mai ales intr-o industrie care tocmai infloreste."
     Concluzia pe care am tras-o e urmatoarea: Cunoasterea e putere, iar cand aceasta cunoastere e gestionata corect, puterea ii creste. Poate creste suficient cat sa faca autoritatile sa-si revizuiasca politicile depasite.
     Sau poate sunt doar un prajit. Daca va intrebati ce s-a intamplat cu mostrele dupa teste: au fost distruse intr-o maniera complet recreationala.


duminică, 25 ianuarie 2015

High Romania!

     In seara asta, nu avem nevoie de cuvinte. V-am pregatit un mic video care spune mai multe decat trebuie! Enjoy!

                                                #HighRomania


sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Alege naturalul!

     Se spune ca toate lucrurile incep de la cannabis. Cannabisul nu este un "drog de start" cum informeaza mass-media, care duce la consumul de droguri mai puternice. Singurul motiv (psihologic) ar putea fi faptul ca cei care au fost dezinformati de mass-media, dupa ce fumeaza prima oara realizeaza ca o buna parte din argumentele "contra" sunt false si se gandesc ca informatiile date de ei sunt in general false. Dar realitatea este diferita, deoarece cannabisul are propria "cultura", iar majoritatea consumatorilor urasc drogurile "chimice" sau "legalele".
     S-a dovedit prin studii ca oprirea consumului indelungat si exccesiv, dupa 2-4 saptamani, toate capacitatile cognitive isi revin la normal, de aceea putem spune ca fumatul excesiv de marijuana pe termen lung scade capacitatile cognitive si memoria este si adevarat si fals in aceeasi masura.
     Inca un subiect pe care as dori sa il aduc in discutie este faptul ca marijuana nu provoaca cancer pulmonar si nu este echivalentul tutunului. In studiile recente s-a descoperit total opusul, THC-ul blocheaza efectiv cresterea celulelor canceroase, teoretic cannabisul este mai sanatos decat o tigara de tutun. In unele tari este folosit ca si tratament. Folosit in dozajul potrivit, cannabisul ajuta bolnavii de cancer, leucemie sau chiar alzheimer sau folosit pe fond recreational pe baza de calmant, seara, dupa o zi de munca stresanta, cand doresti putin timp de relaxare pentru tine.
     Majoritatea studiilor asupra efectelor psihologice anti-cannabis au fost efectuate folosind THC pur, dar dupa cum spuneam, planta de cannabis contine cel putin inca 12 cannabinoizi.
     "Iar pentru cei ce traiesc cu "capul in punga" sa stiti ca legalizarea ei ar aduce tara inapoi pe linia de plutire, fiindca consumatori oricum exista si vor exista indiferent de statutul legal al plantei, dar taxand vanzatorii vor exista bani la bugetul sanatatii!" - Lost Stylez, "Informeaza-te singur"

vineri, 23 ianuarie 2015

Se poate...

     Cum arata statul Colorado la un an dupa aprobarea Amendamentului 64?


     A trecut un an de cand Colorado a devenit primul stat american care a legalizat consumul de marijuana in scop recreational.
     Statul, care are o populatie de aproape 650.000 de locuitori, are mai mult de 60 de shop-uri care vand diferite hibride de iarba cum ar fi prajituri, creme, pipe si tricouri. Acum un deceniu era ilegal sa se vanda alcool Duminica, iar acum, in zilele noastre, orice persoana care are 21 de ani cel putin are voie sa cumpere marijuana.
Cum tot mai multi turisti sunt atrasi de cultura de marijuana a orasului si de a experimenta tot mai multe trairi, s-au creeat mii de locuri de munca, crescand astfel economia.
Ofiterii de politie au fost ingrijorati in momentul in care Amendamentul 64 a fost aprobat, dar aceste griji s-au dovedit a fi nefondate. Un ofiter de politie a declarat ca nu s-au dovedit a fi schimbari majore in munca lor. Practic ofiterii de politie nu si-au schimbat modul in care acestia isi fac datoria si nu au intampinat dificultati in aceasta privinta.
     Ca o paranteza, facand o comparatie cu ei, putem observa ca legalizarea marijuanei nu le-a adus decat beneficii si nu a incurcat pe nimeni, fata de noi, romanii care vedem aceasta ca pe o crima, o infractiune foarte grava, pe care daca o comiti esti incadrat intr-o clasa de “drogati”, de dependenti, care “nu au o viata”. Altii o folosesc in scop recreational, noi suntem catalogati daca o facem. Lumea nu intelege ca la fel cum unii merg seara la o bere dupa munca, asa place si altora sa fumeze o tigara de marijuana, seara, dupa o zi stresanta de munca. Nu are nimeni nici un drept de a judeca, fiecare ar trebui sa faca ce vrea, luand exemplul tarilor mai dezvoltate. Nu degeaba sunt inaintea noastra cu 10 ani cel putin!

     Multumim Legalizati Marijuana pentru sprijinul si suportul acordat! Sustineti miscarea, fiti alaturi de noi! Like & share Legalizati Marijuana speram ca impreuna sa putem face o mica diferenta!

luni, 19 ianuarie 2015

Nu ca spun, dar vreau sa zic...!

     Spuneam zilele trecute ca in planta de cannabis nu exista numai substanta activa - THC. THC-ul este cel mai activ, insa se cunosc cel putin 12 cannabinoizi, fiecare vand efecte diferite.
     La fel de fals este si faptul ca marijuana are efecte similare alcoolului. Ambele actioneaza diferit asupra creierului. Bineinteles, consumata in cantitati mari, la fel ca si alcoolul genereaza pierderea memoriei pe scurta durata si sedarea, insa in plus de asta alcoolul poate provoca si violenta, in schimb nu vei vedea niciodata un consumator de iarba violent.
     Perceptia falsa creeata de mass-media este ca planta de cannabis este la fel cu amfetaminele, heroina, cocaina sau alte droguri. Cum imi place mie sa spun "cand vorbim despre droguri, mai intai excludem iarba!". Amfetaminele, cocaina, heroina, etc. afecteaza direct creierul, blocandu-l sa elibereze serotonina si dopamina, iar oprirea din consum afecteaza sistemul nervos central, creeand dependenta fizica. Marijuana afecteaza doar receptorii CB1 si CB2 (da, exista receptori speciali pentru ea), iar cannabinoizii chiar apar in mod natural in organismul uman.
     Se spune ca marijuana creeaza dependenta. Acum, ca sa lamurim aceasta chestie trebuie cunoscut faptul ca exista doua tipuri de dependenta: fizica si psihica. Niciun studiu nu a dovedit ca iarba ar creea dependenta fizica, doar dependenta psihica, intr-o masura mai mica decat alcoolul sau tutunul. Mai trebuie cunoscut si faptul ca nu exista supradoza de marijuana ca in cazul alcoolului sau al altor droguri. Mass-media dezinformeaza si manipuleaza din nou, incadrand iarba in categoria amfetaminelor, cocainei, heroinei, etc. Nu exista niciun caz documentat in care consumatorul sa fi facut supradoza si niciun deces inregistrat de-a lungul timpului. In acest sens, putem spune ca pana si o aluna este mai periculoasa decat consumul de iarba pentru ca stim foarte bine ca au fost cazuri de decese in care individul s-a innecat cu o aluna si a murit. O cantitate necesara unei supradoze ar fi undeva la 680 de kilograme in 14 minute pentru o persoana medie, ceea ce este practic imposibil. In cazul in care tu ca individ ai intrecut masura, consecinta ar fi faptul ca ti se face somn, te pui la somn si dormi pur si simplu, fara dureri de cap sau greturi cand te trezesti cum este mahmureala in cazul alcoolului.
    Repet, nu vreau sa instig la consumul de iarba, nu spun nici ca e un lucru rau, nici ca e un lucru bun. Incerc doar redarea informatiei cat mai corect. Statul te constrange sa nu o faci, iti interzice si mai spunem ca traim intr-o tara democrata. Ar trebui sa fie dreptul tau de a alege daca vrei sa consumi sau nu vrei, luand o hotarare bazata pe baza unor informatii cat mai corecte! Numa' zic!