luni, 9 martie 2015

Cel mai sigur "drog" folosit in scop de agrement!

     Cannabisul este de aproximativ 114 ori mai putin mortal decat alcoolul, conform unor noi constatari publicate in revista Scientific Reports. Din cele 7 droguri incluse in studiu, alcoolul a fost considerat cel mai mortal, la nivel individual, urmat de heroina, cocaina, tabac, ecstasy, metamfetamine si marijuana. Studiile precedente au aratat acest lucru in mod constant si au clasificat marijuana ca cel mai sigur drog folosit in scop de agrement.
     Cercetatorii au determinat riscul de mortalitate comparand o doza letala din fiecare substanta cu doza obisnuita de utilizare. Nu numai ca marijuana a prezentat cele mai putine semne de risc dintre toate aceste substante, insa diferenta dintre doza letala si doza obisnuita a fost atata de mare incat a fost clasificat ca un drog cu un “risc de mortalitate scazuta”. Toate celelalte au fost clasificate “mediu” sau “marit”.
     Marijuana vine cu un risc de mortalitate scazut in comparatie cu droguri ca ecstasy-ul sau tabacul.
     Aceste constatari contrazic eforturile organelor de drept din intreaga lume, care in ciuda tuturor eforturilor de decriminalizare (si in unele cazuri de legalizare), de obicei, se concentreaza foarte mult pe arestari legate de marijuana. Autorii sugereaza ca, pe baza rezultatelor, aceste agentii ar trebui sa isi schimbe prioritatile si sa se concentreze pe tinerea sub control al tutunului, alcoolului, etc. De fapt, cercetatorii sunt de parere ca marijuana e atat de inofensiva, incat ne sugereaza o legalizare mai ampla, mai larga.
     Incercarile de a compara pericolul anumitor droguri, intre ele, au fost putine si rare. In ultimul deceniu, studiile s-au concentrat pe clasificarea riscurilor intr-o maniera calitativa si cantitativa. Inainte de asta, acestia pretind ca, pana acum, evaluarea riscurilor abuzului de droguri s-a bazat foarte mult pe dovezi anecdotice, ceea ce inseamna ca deciziile politice s-au bazat foarte mult pe presupuneri educate.

     Cercetatorii au clarificat faptul ca studiul nu sugereaza ca un consum moderat de alcool prezinta un risc mai mare decat un consum regulat de heroina. Conditiile de mediu, cum ar fi acele murdare sau consumabile nereglementate contribuie la prejudiciul global, cauzat de utilizarea unui drog cum ar fi heroina. In schimb, acest studiu a fost realizat, in special pentru masurarea mortalitatii a substantelor in sine. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu